Cilj obrazovanja
Odgojno obrazovni program za zanimanje konobar/ica ima za cilj stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti polazniku da nakon završenog obrazovanja uz minimalno vrijeme uvođenja u rad, samostalno obavlja poslove i radne zadaće u zanimanju konobar.
Kompetencije
- upoznati atraktivnost i važnost zanimanja konobar u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti,
- upoznati opasnosti na radu,
- propise o radu na siguran način,
- mjere i postupke za rad na siguran način i znati ih primijeniti,
- upoznati moguće izvore zagađenja i širenja zaraznih bolesti i usvojiti postupke za zaštitu čovjekove okoline,
- racionalno upotrebljavati materijale i energiju,
- znati čitati i primijeniti tehničke podatke o vrsti robe, alatima, strojevima, uređajima i opremom koju koristi konobar,
- planirati postupke i tijek rada od pripremnih poslova do posluživanja korisnika usluge uvažavajući sve osobitosti svoga rada i korisnika,
- razviti i primjenjivati osobine konobara,
- spoznati psihološki pristup i primjenjivati pravila osobne higijene te poslovnu komunikaciju uvažavajući ljudske različitosti,
- upoznati opremu ugostiteljskih radnji (uređaje i aparate, restoransko rublje, posuđe, mali stolni inventar),
- dužnosti konobara na radnom mjestu i kompetencije rukovodnog osoblja,
- znati prepoznati psihologiju gosta i njegove potrebe i želje,
- uvježbati evropski pristup prijemu i ispraćaju gostiju,
- upoznati i znati primijeniti ponudu jela i pića i radnu dokumentaciju (jelovnik, vinska karta, barska karta, cjenik)
- naučiti pripremne radove u ugostiteljskim objektima,
- uvježbati postav stola za dnevne obroke i njihovo posluživanje (bečki, francuski, engleski, ruski način, a lacarte),
- upoznati običaje pojedinih naroda kod konzumiranja jela,
- znati primijeniti tehnike posluživanja i ponudu hladnih predjela, juha, toplih predjela, jela od riba, rakova i ljuskara, školjki i puževa,
- znati uvježbati tehnike posluživanja gotovih jela i jela po narudžbi,
- znati uvježbati tehnike posluživanja salata, umaka, slatkih jela i voća,
- upoznati ponudu i posluživanje sireva,
- znati vrste i tehnike posluživanja hladnih i toplih napitaka, vina,, vode, aperitiva, žestokih pića, likera, piva, bezalkoholnih pića i dižestiva,
- znati tehnike posluživanja u vrtnim restauracijama, terasama, apartmanima i sobama,
- znati tehnike posluživanja u barovima,
- upoznavanje i spravljanje mješavina barskih pića,
- znati tehnike posluživanja svečanih prigodnih obroka,
- znati posluživanje na vrtnim partyjima i banketima,
- naučiti pripremne radove i posluživanje hladnog buffeta,
- znati primijeniti različite načine naplaćivanja.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završena osnovna škola.
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ice.
- Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu .
- Ugovor o naukovanju.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- završen neki od programa srednje škole.
- Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova konobara/ica
- Sanitarni pregled za obavljanje djelatnosti u ugostiteljstvu .
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme za zanimanje konobar/ica izvodi se u trajanju od 2599 sati, konzultativno-instruktivnom ili dopisno – konzultativnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Nastavnici prate individualno rad svakog pojedinog polaznika, kao i cijele grupe, kako bi svi polaznici, uspješno svladali program. Na kraju nastavnici provjeravanju znanje pismeno i usmeno.Nastava se izvodi u ugodnom ozračju i prijateljskoj atmosferi kako bi polaznici bili što zadovoljniji te uslijed toga motivirani za učenje i voljni surađivati.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.