Cilj obrazovanja
Cilj ovog obrazovnog programa je upoznavanje i osposobljavanje polaznika za obavljanje poslova u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj proizvodnji.
Kompetencije
- Usvajanje znanja o zaštiti na radu, o sigurnom kretanju u voćnjaku i vinogradu, o očuvanju vlastitog zdravlja prilikom poslova u raznim vremenskim prilikama i radnim uvjetima, o sigurnom radu na visini te mjere zaštite ljudi i okoliša
- Upoznavanje svojstva i mogućnosti primjene gnojiva, razlikovanje pojedinih poljoprivrednih kultura.
- Usvajanje znanja i stjecanje vještina obrade poljoprivrednih kultura ručnim alatima i strojevima.
- Podešavanje, oštrenje i održavanje ručnog alata i strojeva.
- Stjecanje vještine čitanja i primjene preparata po pisanim uputama.
- Usvojiti znanje o gnojidbi, sječi voća, sadnji voća .
- Usvojiti znanje o sadnji vinograda.
- Razviti vještinu sadnje i obrade voćnjaka i vinograda.
- Razviti sposobnost i usvojiti znanje za ispravan odabir sadnica i kalemova.
- Upoznati tehnologiju obrade tla.
- Usvojiti znanja o postupku gnojidbe.
- Upoznati osnovna načela estetike u voćarstvu i vinogradarstvu.
- Ovladati radom na računalu s osnovama programa za pisanje, računanje i crtanje.
- Razviti kod polaznika osjećaj odgovornosti za racionalno korištenje materijala, energije i zaštitu okoliša.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završena osnovna škola.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije:
- najmanje 17 godina starosti,
- završen neki od programa srednje škole.
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme i prekvalifikacije za zanimanje voćar/ica – vinogradar/ka – vinar/ka izvodi se u trajanju od 2300 sata, konzultativno-instruktivnom ili dopisno – konzultativnom nastavom.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.