Cilj obrazovanja
Odgoj i obrazovanje polaznika za zanatsku i industrijsku obradu mesa iproizvodnju mesa i proizvoda od mesa.
Stjecanje znanja, vještina i navika koje će omogućiti obavljanje poslova uzanimanju – mesar/ica.
Razviti komunikacijske i uslužne sposobnosti; radne navike i pozitivanodnos prema radnoj okolini.
Kompetencije
- Polaznika osposobiti za samostalno obavljanje radnih zadataka u mesnoj industriji
- Omamljivanje, iskrvarenje, šurenje, egzenteracija i rasijecanje trupala
- Procesi rada u goveđoj klaonici: omamljivanje, iskrvarenje, skidanje kože s goveda, egzenteracija, rasijecanje trupova i dobivanje klaoničke težine.
- Razvrstavanje i upotreba sporednih proizvoda klanja.
- Prepoznati i sanirati nepoželjne promjene na mesu.
- Konzerviranje mesa i proizvoda od mesa; hlađenjem, smrzavanjem, sušenjem, soljenjem i salamurenjem, primjenom topline i dimljenjem.
- Rasijecanje, kategorizacija i obrada mesa.
- Proizvodnja kobasica, suhomesnatih proizvoda, konzervi i masti.
- Analiza kakvoće proizvoda i greške u proizvodnji.
- Upoznati rad računala i mogućnost primjene u mesnoj industriji
- Naučiti, izračunati randman, utrošak materijala te kalkulaciju budućeg
- Upoznati izvore opasnosti, mjere zaštite na radu te zaštite okoliša.
Uvjeti za upis za stjecanje srednje stručne spreme
- završena osnovna škola.
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice,
- Ugovor o naukovanju.
Uvjeti za upis u program prekvalifikacije
- najmanje 17 godina starosti,
- završen neki od programa srednje škole
- liječnička potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova mesara/ice
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom će se utvrditi:
- razlike i dopune opće obrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Prije početka izvođenja nastave svaki polaznik dobiva Rješenje o razlikovnim i dopunskim ispitima, iz kojeg je vidljivo koji mu se predmeti priznaju i koje obveze ima u svezi svladavanja programa prekvalifikacije.
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program za stjecanje srednje stručne spreme/prekvalifikacije za zanimanje mesar/ica izvodi se u trajanju od 3405 sati, konzultativno-instruktivnom i/ili dopisno – konzultativnom nastavom
Za polaznike koji se upišu u program prekvalifikacije izvršit će se uvid u svjedodžbe te nastavne planove i programe škole koju su prethodno završili. Pri tom uvidu utvrdit će se:
- razlike i dopune općeobrazovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- razlike i dopune strukovnih sadržaja koje polaznik treba polagati,
- praktični dio nastave koju polaznik treba obaviti.
Broj sati svakog pojedinog nastavnog predmeta iznosi 50% od broja nastavnih sati propisanih nastavnim planom za redovito obrazovanje.
Praktična nastava i vježbe izvode se u fondu sati propisanim nastavnim planom za redovito obrazovanje.