Kompetencije
- Prepoznati organizaciju rada u ugostiteljstvu i primijeniti odgovarajuće tehnike rada u području ugostiteljskog posluživanja,
- Rukovati inventarom, opremom, aparatima i uređajima u području ugostiteljskog posluživanja te održavati osobnu higijenu, higijenu opreme i prostora
- Odabrati, pripremiti i posluživati pića, napitke i obroke prema određenim normativima,
- Racionalno i ekonomično postupati pri pripremi inventara za posluživanje jela i pića radi uštede vremena i materijala,
- Pospremiti pribor, opremu i prostor nakon korištenja
- Komunicirati na primjeren način s domaćim i stranim gostima.
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i pružanja prve pomoći.
Uvjeti upisa:
U program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju konobar/ica mogu se upisati osobe s najmanje:
- završenom osnovnom školom
- navršenih 18 godina
- liječničkim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje jednostavnih poslova u zanimanju konobar/ica
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program osposobljavanja u trajanju od 170 sati realizirat će se redovitom i/ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 60 sati izvodi se u učionici ustanove, vježbe u trajanju od 20 sati u ugostiteljskom praktikumu i praktični dio u trajanju od 90 sati izvodi se u ugostiteljskom poduzeću.