Kompetencije
Polaznik/ca će:
- Razlikovati tipove i pasmine svinja te građu i kategorizaciju svinjskog mesa.
- Razlikovati, odabrati i koristiti odgovarajuće postupke u proizvodnji, preradi, čuvanju i skladištenju domaćih suhomesnatih proizvoda.
- Proizvoditi različite vrste domaćih suhomesnatih proizvoda uz pridržavanje pravilnika o higijeni rada.
- Koristiti se opremom, strojevima i alatima za proizvodnju i čuvanje domaćih suhomesnatih proizvoda.
- Sudjelovati u planiranju troškova proizvodnje i plasmanu proizvoda na tržište.
- Primijeniti zakonsku regulativu u proizvodnji te provoditi mjere zaštite na radu, zaštite od požara i pružiti prvu pomoć.
Uvjeti za upis:
- završenu najmanje osnovnu školu,
- navršenih 15 godina života,
- liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za proizvođača/icu domaćih suhomesnatih proizvoda
Trajanje programa i načini izvođenja nastave
Program osposobljavanja u trajanju od 140 sata realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom. Teorijski dio programa u trajanju od 60 sati izvodi se u učionici ustanove. Praktični dio programa u trajanju od 80 sati realizira se pojedinačno na poljoprivrednim gospodarstvima koji se bave proizvodnom domaćih suhomesnatih proizvoda s kojima Učilište ima ugovor o suradnji.